Frågor & svar

Här finner ni de vanligaste frågorna och svaren om att bo i vår bostadsrättsförening. 

En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening där medlemmarna har ansvaret för skötsel, drift och underhåll. Enligt lagen om ekonomiska föreningar ansvarar medlemmarna för föreningens organisation, ekonomi och andra angelägenheter genom den styrelse de väljer. Till skillnad från en hyresrätt, där man betalar hyra till en fastighetsägare som helt äger fastigheten, är medlemmen indirekt delägare i fastigheten och har också rätt att mot betalning överlåta bostadsrätten till en annan person. Som medlem i bostadsrättsföreningen har man rösträtt på bostadsrättsföreningens årsmöte. Till skillnad från en hyresrätt har medlem ett omfattande underhållsansvar.

Att äga en bostadsrätt betyder att man äger rätten att nyttja en bostad och därigenom medlem, eller det som också kallas bostadsrättsinnehavare, i en bostadsrättsförening. Man äger inte lägenheten, utan medlemmarna i föreningen äger tillsammans hela fastigheten, det vill säga bostäderna, alla gemensamma utrymmen och eventuella uteplatser. Detta betyder att man som medlem är delägare i en fastighet och därmed har ett personligt intresse av att föreningen sköts på ett bra sätt.

Precis som en hyresgäst betalar hyra, måste den som har en bostadsrätt betala en så kallad årsavgift. Beloppet delas oftast upp i tolv delar, så att inbetalningen görs varje månad. Årsavgiften ska täcka föreningens kostnader för drift och underhåll av fastigheten och dessutom räntor och amorteringar på de lån som bostadsrättsföreningen eventuellt har. Föreningen är också skyldig att regelbundet sätta undan pengar för underhåll och reparation av fasader, trappor, stamledningar, avlopp med mera.

I en del föreningar försöker medlemmarna hålla kostnaderna nere genom att själva ta hand om administration, trädgårdsskötsel med mera. Detta måste göras med alla medlemmars önskan och medverkan. Av föreningens stadgar framgår vilka skyldigheter och rättigheter den enskilda medlemmen och föreningen har mot varandra. Till skillnad från hyresgäster har medlemmar ett omfattande eget underhållsansvar. Det krävs därför att hemförsäkringen är anpassad till det och skyddar både lösöre och eventuella installationer som gjorts i lägenheten.

Kostnader för reparationer etc. i medlemmens lägenhet bekostas av medlemmen själv. Ansvar och gränsdragningen mellan medlemmen och föreningen framgår av bl.a. föreningens stadgar och Bostadsrättslagen.

FRÅGA: Har föreningen något Gästrum för uthyrning?

SVAR: Ja föreningen har ett Gästrum med en gemensam toalett och dusch. I rummet finns det en våningssäng och en enkelsäng med täcke och kudde till varje säng. Lakan, handdukar etc. ingår inte utan måste medtas.

FRÅGA: Vem får hyra Gästrum?

SVAR: Endast boende medlemmar i föreningen får boka. Uthyrningen får endast göras till den boende medlemmens besökande gäst/gäster.

OBS! Tänk på att Gästrummet inte är ett hotell utan endast avsedda att användas för korttidshyra av besökande till medlem i föreningen.

FRÅGA: Var finns Gästrummet?

SVAR: Gästrummet finns på entréplan direkt till höger i trapphus 57.

FRÅGA: Hur gör jag en bokning?

SVAR: Bokning sker i föreningens bokningssystem som bl.a finns på väggen i trapphusens entré. Gästrummet hyrs från kl.14.00 till kl.12.00 dagen efter. Bokning av Gästrum får göras med upp till max 4 dagar per månad. Bokningarna kan göras max 2 månader i förväg.

FRÅGA: När är senast som jag kan avboka för att inte bli debiterad?

SVAR: Avbokning måste senast dagen innan den aktuella bokade dagen för att debitering inte skall ske.

FRÅGA: Vad kostar det att hyra Gästrum och hur betalar man?

SVAR: Det kostar 250 kr/natt. Avgiften kommer automatiskt att debiteras separat i efterhand till den medlem som bokat via den ordinarie avgifts avin.

FRÅGA: Hur får jag tag på nycklarna?

SVAR: Inga nycklar behövs utan en "tagg" som respektive boende har kvitterat ur används. När den bokade tidpunkten är inne så fungerar "taggen" att öppna, såväl dörren i till Gästrum/Relax som till det bokade Gästrummet.

FRÅGA: Hur sköts städningen av Gästrummet?

SVAR: Den medlemmen bokat Gästrum har ansvaret för att rum och toalett är städad innan gästrummet lämnas. I städskåpet i Relaxen finns städartiklar.

FRÅGA: Finns det något annat som man bör veta om eller tänka på när man hyr ett Gästrum?

SVAR:
Ingen form av matlagning är tillåten.
Barnvagnar och andra skrymmande föremål får inte placeras i trapphuset då de kan försvåra vid brand och olyckor.
Av hänsyn till andra är rökning och husdjur inte tillåtna. Rökning är inte heller tillåten i hissar, inne i och omedelbart utanför entréer eller andra gemensamma utrymmen. Tänk på att rök sugs in i ventilationstrummor vid entréerna.

FRÅGA: Har föreningen någon Relax?

SVAR: Ja föreningen har en Relax bestående av relaxrum, bastu och dusch.

FRÅGA: Var finns Relaxen?

SVAR: Relaxen finns på entréplan direkt till höger i trapphus 57 i samma ingång som till Gästrummen.

FRÅGA: Vem får hyra Relaxen?

SVAR: Endast boende medlemmar i föreningen får boka men endast för egen användning.

FRÅGA: Hur bokar jag Relaxen?

SVAR: Bokning sker i föreningens bokningssystem som bl.a finns på väggen i trapphusens entré. Relaxen får användas till senast kl. 22:00.

FRÅGA: Vad kostar det att hyra Relaxen?

SVAR: Relaxen kostar 50 kr/bokning.

FRÅGA: Hur får jag tag på nycklarna till Relaxen?

SVAR: Inga nycklar behövs utan en "tagg" som respektive boende har kvitterat ur används. När den bokade tidpunkten är inne så fungerar "taggen" att öppna dörren i till Relaxen

FRÅGA: Hur sköts städningen av Relaxen?

SVAR: Den som använder Relaxen ansvarar också för städningen. I städskåpet i Relaxen finns städartiklar.

OBS! Rökning och husdjur är inte tillåten i Relaxen.

FRÅGA: Finns det cykelrum?

SVAR: Ja det finns ett cykelrum i källaren till varje trappuppgång.

FRÅGA: Vad får ställas i cykelrummet?

SVAR: I cykelrummet får det endast ställas cyklar som tillhör medlemmarna. Det får inte finnas något annat, såsom barnkärror, bildäck mm.

FRÅGA: I cykelrummet i uppgång 57 är det väldigt trångt att få plats med cykel. Vad gör jag om jag inte får plats?

SVAR: I uppgång 59 finns det ett betydligt större cykelrum som även får användas av dem som bor i uppgång 57. Alla medlemmars lägenhetsnyckeln passar även där.

OBS! Av brandtekniska orsaker är det absolut förbjudet att förvara något annat än cyklar i cykelrummet.

FRÅGA: Till min lägenhet finns ett källarförråd. Vad får jag förvara där?

SVAR: I källarförrådet får endast sådant förvaras som inte kan vara till olägenhet för andra, t.ex. inte sådant som kan ge lukt, vara brandfarligt mm.

FRÅGA: Om mitt förråd inte räcker till vad gör jag då?

SVAR: Eftersom det endast finns ett förråd per lägenhet så finns det inga andra utrymmen att förvara sina saker i.

OBS! Av brandtekniska orsaker är det absolut förbjudet att förvara något i gångarna till förrådsutrymmena.

FRÅGA: Vad är en samfällighet?

SVAR: En samfällighet är mark eller annat utrymme som hör till flera fastigheter gemensamt. En samfällighetsförening bildas när flera fastighetsägare tillsammans äger eller delar en gemensam egendom, en så kallad samfällighet.

FRÅGA: Vilken koppling är det mellan begreppen fastighet och samfällighet?

SVAR: En fastighet kan, förutom enskild mark, ha andel i en eller flera samfälligheter (vilket vi har). En fastighet kan också helt sakna enskild mark och endast bestå av andel i en eller flera samfälligheter. Den utgör då en s.k. andelsfastighet.

FRÅGA: Ingår vår förening i någon samfällighet?

SVAR: Ja, vår förening ingår i 4 st olika samfälligheter som delansvariga för;

Sopsugen
Innergården
Garageutrymmet
Spillvattenledningar

FRÅGA: Vilka övriga ingår i dessa samfälligheter?

SVAR: I samtliga samfälligheter ingår också Brf Navet 1, Navet 2 samt Lansa Fastigheter (hyresrätter). När det gäller samfälligheten för Sopsugen så ingår också alla övriga på Norra Älvstranden som är anslutna till sopsugen.

FRÅGA: Vem bestämmer i samfälligheterna?

SVAR: I respektive samfälligheter finns det en styrelse som fattar alla beslut etc. precis som i en vanlig förening. Dessa beslut fattas utan direkt inblandning från respektive samfällighetsmedlems ordinarie styrelse eller beslutsfattare.

FRÅGA: Vem är representant för vår förening i dessa samfälligheter?

SVAR: Just nu så är det vårordförande i styrelsen som företräder föreningen i samtliga samfälligheter som vi tillhör.

FRÅGA: Vem bestämmer vad som gäller på vår innergård?

SVAR: Eftersom innergården är en samfällighet, som beskrivs under rubriken "Samfällighet", så är det samfällighetens styrelse som fattar alla beslut.

FRÅGA: Om jag har förslag eller önskemål på saker som skall ändras eller förbättras på innergården hur gör jag då när inte vår förenings styrelse får ta beslut?

SVAR: Kontakta vår styrelse som får avgöra om man genom sin representant i samfälligheten skall framföra förslaget/önskemålet till samfällighetens styrelse.

OBS! För att beslut i samfälligheten, om eventuella förslag/önskemål, skall godkännas måste det finnas en majoritet i samfällighetens styrelse som bifaller förslaget.

FRÅGA: Får jag grilla på innergården?

SVAR: Just nu finns det inget förbud mot detta men tänk på brandfaran och att rök från en grill kan uppfattas som mycket "störande". Dessutom är det viktigt att det inte står en varm grill obevakad på gården då det finns lekande barn som kan bränna sig. Därför skall grillen släckas och tas bort så fort man lämnar innergården.

FRÅGA: Får jag köra med min bil på innergården?

SVAR: Givetvis är det tillåtet att köra in bilen på gården om man behöver transportera skrymmande och tunga saker främst då vid in- och utflyttning. Observera att innergården inte är någon parkering.

Regel kring detta och andra saker, som skall gälla för innergården, bestäms i samfällighetens styrelse.

FRÅGA: Hur får jag tag på koden till pollarna som blockerar infarterna till gården.

SVAR: Koden till hänglåset är 4050.

RÅGA: Vad gäller det för regler på våra balkonger?

SVAR: Styrelsen har beslutat att följande regler skall gälla;

Ljudvolym – Vi tar som alltid hänsyn till våra grannar och ligger på accepterad nivå med marginal. Detta gäller hela dygnet men ska särskilt beaktas vardagar (gäller nätterna från söndag kväll till fredag morgon) kl. 22.00 – 08.00
Helger (gäller nätterna från fredag kväll till söndag morgon) kl. 23.00 – 09.00

Säkerhet – Vi använder bara el-grillar, inte kol eller gasolgrillar. Vi skjuter naturligtvis inte fyrverkeripjäser från balkongen.

Förvaring – Vi använder inte balkongerna som skräpförråd eller förvaring av föremål som inte hör till normal balkongmöblering, t.ex. flyttkartonger etc.

Tvätt och vädring – Vi undviker att skaka och piska mattor över räcket på balkongen för att undvika att skräp kommer ned till grannarna. Häng inte tvätt eller annat över balkongräcket.

Rökning - Tänk på att visa hänsyn till dina grannar om du röker på balkongen. Tänk på att när du röker på balkongen så sugs din tobaksrök lätt in i lägenheten ovanför.

Rengöring och vattning – Rengör din balkong och vattna dina växter utan att det rinner ned vatten till din granne.

Skador på fasaden - Skador som man orsakat på fasaden mm är man ansvarig att på egen bekostnad återställa.

Inglasning av balkong - Inglasning görs i samma utförande som befintliga lägenheter. Hör alltid med styrelsen innan du gör inglasningen.

Elinstallationer - Elinstallationer får endast göras av behörig elektriker. Belysning utöver originalbelysning och julbelysning undviker vi.

Paraboler och antenner - och liknande får bara monteras på insidan av balkong och på ett sätt som inte förstör eller stör utseendet på fasaden.

Balkonglådor – montera dessa på insidan så de inte riskerar att ramla ned.

Större förändringar– Det är inte tillåtet att måla om balkongen eller göra andra ombyggnationer. Större förändring måste alltid ha godkännande av styrelsen, så kolla alltid med styrelsen innan.

Miljöhänsyn – Vi matar inte djur eller fåglar på eller från balkongen. Mat som hamnar nere på marken drar lätt till sig råttor och annan ohyra.

Insynsskydd – För den som vill sätt upp ett skydd mot insyn eller sol får sätt upp t.ex. lamell gardiner, rullgardiner, tyg gardin mm. Markiser får inte användas.

FRÅGA: Vilken säkerhet uppfyller våra dörrar och lås?

SVAR: Våra dörrar är så kallade säkerhetsdörrar. Våra lås uppfyller säkerhetsklass 2. Då vissa försäkringsbolag kan kräva säkerhetsklass 3, beroende på vad som finns av värde i lägenheten, bör man rådfråga sitt försäkringsbolag.

FRÅGA: Om jag vill att mitt lås skall uppfylla säkerhetsklass 3 vad gör jag då?

SVAR: Man kan komplettera sin dörr med ytterligare ett lås t.ex. ett 9-tillhållar lås för att uppnå säkerhetsklass 3. Det bästa är att kontakta ett låsföretag som har all kunskap.

FRÅGA: Om jag tappar bort en nyckel kan jag skaffa en ny och hur gör jag det?

SVAR: En nyckel går att beställa men bara genom den i föreningen som är ansvarig för föreningens nyckelsystem. Alla nycklar i systemet är registrerade och lämnas endast ut mot uppvisande av rekvisition, legitimation och kontrollkort. Detta sker hos registrerade låssmed för det aktuella systemet, i vårt fall Södra Vägens Låsservice.

FRÅGA: Vem är utsedd till föreningens nyckelansvarig?

SVAR: Se (styrelsen).

FRÅGA: Om jag har tappar bort en nyckel och känner osäkerhet om den kan användas av någon annan som kan komma in i min lägenhet, hur gör jag då?

SVAR: Skulle någon tappa bort sin nyckel och jag vill göra mitt lås obrukbart för den borttappade nyckeln så måste låset antingen bytas ut eller kodas om. Därefter måste nya nycklar beställas till det omkodade/utbytta låset. Kontakta föreningens nyckelansvarig för mer information.

Som en del i grannsamverkan bör vi alla vara observanta på om det rör sig obehöriga i och omkring vårt hus och i garaget. Vid tveksamhet observera vad som sker eller fråga om ni kan hjälpa till med något för att visa att vederbörande är observerad.

Fråga: Vem har föreningen som leverantör av TV, bredband och telefoni?

Svar: Föreningen har avtal med Tele 2.

Fråga: Vad ingår i avtalet?

Svar: I grundutbudet ingår:
• Grundutbud, 17 kanaler (inklusive en digitalbox eller CA-modul/hushåll för de som behöver).
• Bredband 250/50 Mbit/s inklusive ett modem med inbyggd trådlös router för de som inte redan har.
• Telefonabonnemang.

Fråga: Om jag har problem med TV, bredband och telefoni var vänder jag mig.

Svar: Vid problem eller tillägg kontakta Tele 2´s kundtjänst, 90-222.

Fråga: Finns det möjlighet att ansluta till fiber?

Svar: Ja. I fastigheten finns det möjligheten att ansluta sig till öppet fibernät via ITUX. För att få in en fiber anslutning till lägenheten tillkommer en extra kostnad.

FRÅGA: Är det något speciellt som jag måste göra eller tänka på när jag säljer min lägenhet.

SVAR: Det är medlemmen själv som ansvarar för sin försäljning, genom mäklare eller på egen hand, i övrigt framgår det också i föreningen stadgar vad som gäller vid en försäljning. Glöm inte att säga upp hyra av garageplatsen i tid och att begära utträde ur föreningen.

OBS! Den nya köparen måste godkännas av styrelsen innan köpet kan genomföras.

FRÅGA: Är det något speciellt som jag måste göra i samband med överlåtelsen av min lägenhet.

SVAR: I samband med överlåtelse av bostadsrätt (när lägenheten säljs vidare till ny ägare) tag kontakt med kundtjänst på SBC, som kan tillhandahålla blankett för ansökan om medlemskap. Vid överlåtelse skall köparen ansöka om medlemskap i föreningen (ansökan måste beviljas innan köparen flyttar in i lägenheten). Ansökan som ifylles i tre ex. insändes till SBC tillsammans med överlåtelseavtalet. SBC tar därefter på styrelsens uppdrag en kreditupplysning på köparen. Med detta underlag beslutar styrelsen sedan om medlemskap.

FRÅGA: Är det något avgift i samband med överlåtelsen?

SVAR: Ja, den som säljer skall betala 2,5 % av gällande basbelopp.

FRÅGA: Hur gör jag när jag behöver pantsätta min lägenhet?

SVAR: Pantsättning skickas direkt till SBC som skriver under pantsättningshandlingen, SCB skickar sedan handlingen till banken och noterar pantsättningen i lägenhetsförteckningen. Även makulerade pantsättningshandlingar måste skickas in till SBC för avnotering i lägenhetsförteckningen.

FRÅGA: Är det någon avgift förknippad med pantsättningen.

SVAR: Ja, 1 % av gällande basbelopp skall betalas av bostadsrättsinnehavaren.